Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A férfi mint édesapa
  2018-04-11 18:47:08, szerda
 
  5. A férfi mint édesapa


Idővel minden férfi szembesül azzal, hogy mennyire korlátoltan tud megfelelni apai szerepének. Sokszor szemtanúi vagyunk annak, hogy egy apa kegyetlenül vagy meggondolatlanul viselkedik, talán el is ítéltük, amikor eszünkbe jut, hogy mi is viselkedtünk már ugyanígy. Vagy hirtelen felfedezzük magunkon apánk legrosszabb tulajdonságát, amiről pedig megesküdtünk, hogy "mi azt soha nem fogjuk elkövetni". Esetleg rádöbbenünk, hogy jó magaviseletű gyermekünk szeszélyes tinédzserré nőtte ki magát. Az addig jól bevált atyai módszerek közül egyik sem működik, és fogalmunk sincs, mit tegyünk.
Vagy semmi helytelent nem csinálunk, csak éppen szembesülünk a szülői megbízatásunk nagyságával, és beleremeg a szívünk. Amikor harmadik gyermekemet először tartottam a kezemben, hirtelen ilyen gondolatok rohantak meg: "Csak a kezemben tarthatom ezt a lánykát, de az ellenőrzésem alatt már nem. Kikerült az anyaméhből, ahová soha többé nem tér vissza. Most aztán hogyan tovább? Az első kettőt éppenhogy sikerült betörni, erre most megérkezik a harmadik, és ezzel máris számbeli fölénybe kerültek." Gyermekeinket kölcsönkapjuk húszegynéhány évre, és egyre csak töprengünk: vajon rendelkezem-e mindazzal, ami jó apává tesz?
Szülői mivoltunkban nem szoktunk kételkedni. Fiatalkorunkban elolvasunk egy-két cikket, meghallgatunk néhány előadást, majd megnyugszunk, hogy minden szükséges információt beszereztünk, tehát képesek leszünk kezelni a legtöbb nevelési problémát. Aztán amikor látunk egy gyermeket, aki hisztériás rohamában a földre veti magát, és fetreng, ezt gondoljuk magunkban: Ha ezek a szülők olvasták volna a Kismama újságban azt a cikket, ami a múlt héten került a kezembe, ez nem történhetne most meg. Vagy: tanúi vagyunk, amint egy kisgyermek hangosan tiltakozik az ellen, hogy megegye a vacsoráját, és ilyen dolgok járnak a fejünkben: "Bárcsak meglenne a múlt heti igehirdetés kazettán, odaadnám ezeknek a szerencsétlen szülőknek, hogy hallgassák meg!"
Amikor mi is apákká válunk, valahogy semmi sem tűnik már ilyen egyszerűnek. Egyszer egy férfi így fogalmazott: "Fiatal koromban nem voltak gyermekeim, de volt hat elméletem a helyes gyermeknevelésről. Most egy kicsit idősebb vagyok; van hat gyermekem ... és nincs egyetlen elméletem sem."
Így igaz; lehetetlenség olyan vastag, gyermeknevelési elméleteket és szabályokat ismertető könyvet írni, hogy az minden feladványhoz tartalmazza a megoldást, amelyekkel a szülők szembe kerülnek. Ne engedjük magunkat elhitetni! A hétlépéses módszerek soha nem tudták számba venni a szülői szerep összes kihívását. Az ember akkor töpreng el a szülői hivatásról, amikor valamilyen problémával találja szembe magát, amiből kiutat keres. Persze ilyenkor jönnek a segítőkész barátok és tanítók, záporoznak a különféle jó tanácsok, pontokba szedett módszerekkel fűszerezve. Abban az esetben, ha az apaságot problémák és megoldások láncolataként fogjuk föl, megkerüljük az első és legfontosabb alapelvet. A sikeres szülőség jobban függ attól, hogy kik vagyunk, mint attól, hogy milyen technikákat ismerünk.
Akkor hát milyen legyen egy apa? Néhány tanító egész sor erényt szokott fölsorolni, amelyeket az istenfélő szülőknek gyakorolniuk kell: türelem, becsületesség, könyörületesség, önfeláldozás, gyengédség. Én nem azt mondom, hogy egy szülő ne legyen türelmes, egyenes és könyörülő, de sokszor az erénylisták ugyanolyan riasztóak, mint a szabályoktól szétrepedő könyvek, hiszen azt sugallják, hogy ezeket a tulajdonságokat mind el kell sajátítanunk. Nem kell semmilyen nyolc-lépéses módszert megtanulnunk, hanem új emberré kell lennünk! Hogyan történik ez? Akaraterővel vagy egy döntés következtében? Egyik sem. Ha valaki azt mondja, hogy "Légy önfeláldozó!", vagy "Légy gyengéd!", az ugyanolyan szabály, pedig a hatékony szülőség többet jelent, mint a szabályok betartása. Mindezek ellenére szót kell ejtenünk a jellemről is, hiszen egy férfi bármilyen módszert meg tud tanulni, de ha nincs benne szeretet, nem lesz jó apa. De igaz az ellenkezője is: ha egy apa szereti a gyermekeit, elkövethet sok apró vezetési hibát, attól még lehet sikeres nevelő.
Milyen jó, hogy Isten nem azt mondja egyszerűen, hogy "Szeress"! Ő szeretet. Mivel Ő az emberiséget a saját képmására teremtette, mindannyian képesek vagyunk szeretni (1Móz 1,26-27). Továbbá Isten az Ő gyermekeit a saját képmására teremti újjá. Az Ő hatalma teszi lehetővé, hogy erkölcsi jellemének részeseivé legyünk (2Pt 1,3-8). Egyre jobban hasonlítunk Krisztusra, míg teljesen elváltozunk az Ő képére (Rm 8,29). Jézus mondja: "Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok is tökéletes" (Mt 5,48). Ez a parancsolat egyszerre félelmetes és reményt keltő. Elrémiszt és elbátortalanít, hiszen Isten a mennyben van, jóval fölöttünk, és egyetlen tanítvány sem tudja elérni az Ő tökéletességét. Mégis reménnyel kecsegtet, mert Isten "a mi mennyei Atyánk". A"mennyei" szó emlékeztet a közöttünk lévő távolságra, de az "Atya" elnevezés az Ő közelségére utal. Ebben az életben lehetetlen tökéletességre jutni, de mivel a fiak hasonlítanak az ő atyjukhoz, a haladás megvalósítható. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: meggondolatlanul, gyermeknevelési, könyörületesség, fiatalkorunkban, tulajdonságokat, tökéletességre, megvalósítható, tökéletességét, elbátortalanít, lehetetlenség, láncolataként, húszegynéhány, szerencsétlen, kölcsönkapjuk, meghallgatunk, gyermekeinket, tulajdonságát, következtében, becsületesség, megbízatásunk, megtanulnunk, magaviseletű, legfontosabb, szembesülünk, feladványhoz, viselkedtünk, gyakorolniuk, megesküdtünk, hasonlítanak, akaraterővel, beszereztünk, módszerekkel, sajátítanunk, mivoltunkban, megnyugszunk, önfeláldozás, férfi mint, szülői megbízatásunk, kezemben tarthatom, ellenőrzésem alatt, első kettőt, legtöbb nevelési, földre veti, szülők olvasták, múlt héten, kisgyermek hangosan, múlt heti, szerencsétlen szülőknek, helyes gyermeknevelésről, kicsit idősebb, minden feladványhoz, szülők szembe, Mivel, Továbbá Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gárdonyi Géza - Április végén  Idézetek a barátságról  A lelki élet nem arról szól, ....  Föld napja április 22  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Naplemente  Két tekintet van  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  György napra  A könnyek összegyűjtése  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Környezetvédelem  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Alvó cica  Föld napja április 22  Volt egy...  Paul David Tripp Április 24  Becsüld meg azt amid van,...  próbáljuk ki az őszinteséget  A könnyek összegyűjtése  Két ember becsülete  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Gaál Viktor gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gárdonyi Géza - Április végén  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Pillangó  Emlék  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Maradék idő  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  A Mester kezének érintése  Különös!  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam Krisztinától  Ha így haladunk...  Jó éjt  Gaál Viktor gondolata  Környezetvédelem  Nehezen engedem  Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Miért nem menti meg Jézus...  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Messziről jött ember  Naplemente  Föld napja április 22  Gondolatok az életről és szere...  Beney Zsuzsa - Álom  Viharban csak az a fa marad ál...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
férfi mint, szülői megbízatásunk, kezemben tarthatom, ellenőrzésem alatt, első kettőt, legtöbb nevelési, földre veti, szülők olvasták, múlt héten, kisgyermek hangosan, múlt heti, szerencsétlen szülőknek, helyes gyermeknevelésről, kicsit idősebb, minden feladványhoz, szülők szembe, hétlépéses módszerek, szülői szerep, ember akkor, szülői hivatásról, segítőkész barátok, apaságot problémák, sikeres szülőség, istenfélő szülőknek, erénylisták ugyanolyan, szabályoktól szétrepedő, tulajdonságokat mind, döntés következtében, ugyanolyan szabály, hatékony szülőség, szabályok betartása, férfi bármilyen, saját képmására, parancsolat egyszerre, közöttünk lévő, életben lehetetlen, fiak hasonlítanak, haladás megvalósítható, meggondolatlanul, gyermeknevelési, könyörületesség, fiatalkorunkban, tulajdonságokat, tökéletességre, megvalósítható, tökéletességét, elbátortalanít, lehetetlenség, láncolataként, húszegynéhány, szerencsétlen, kölcsönkapjuk, meghallgatunk, gyermekeinket, tulajdonságát, következtében, becsületesség, megbízatásunk, megtanulnunk, magaviseletű, legfontosabb, szembesülünk, feladványhoz, viselkedtünk, gyakorolniuk, megesküdtünk, hasonlítanak, akaraterővel, beszereztünk, módszerekkel, sajátítanunk, mivoltunkban, megnyugszunk, önfeláldozás, szabályoktól, ellenőrzésem, rendelkezem, rádöbbenünk, elméleteket, parancsolat, történhetne, tökéletesek, emberiséget, önfeláldozó, tinédzserré, tartalmazza, szabályokat, nagyságával, felfedezzük, közelségére, egyszerűnek, mindannyian, hasonlítunk, kegyetlenül, megkerüljük, ellenkezője, információt, korlátoltan, igehirdetés, problémával, erénylisták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 114 db bejegyzés
e év: 376 db bejegyzés
Összes: 35941 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7814
  • e Hét: 41590
  • e Hónap: 70902
  • e Év: 258704
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.